Onderhouds adviezen

Hout

Zoals u weet is eikenhout een natuurproduct. Ons eikenhout is gezaagd en gedroogd met een vochtpercentage tussen 8% en 12%, waardoor het product geschikt is voor gebruik in een verwarmde ruimte. Hout neemt vocht op en laat vocht los, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de omgeving. Ten gevolge van deze verandering zal ook het volume in de breedte zich enigszins vertraagd gaan wijzigen.

Hout zal weinig werken wanneer de luchtvochtigheid in de woonkamer e.d. redelijk gelijk blijft. De hoogte van de luchtvochtigheid is van belang voor de mate van het werken van de houten delen waaruit uw meubel bestaat. Om de luchtvochtigheid te meten kunt u het beste een geijkte hygrometer gebruiken. Deze plaatst u op ooghoogte, niet op de tocht en niet in de zon.

U dient er rekening mee te houden dat de luchtvochtigheid in het stookseizoen extreem laag kan worden, met als gevolg het krimpen van de houten delen, waardoor de naden zichtbaar worden. In dat geval kan een luchtbevochtiger in combinatie met een hygrometer een afdoende oplossing bieden.

Een nagenoeg constante luchtvochtigheid van ongeveer 55%, met in de winter een daling van 10% en in de zomer een stijging van 10%, is voor zowel uw massief eiken meubel(s) als voor u zelf een gezond leefklimaat.

Het werken van hout valt niet onder onze garantievoorwaarden. Het is de verantwoordelijkheid van de klant zelf om het werken van hout zoveel mogelijk tot een minimum te beperken.

 

Onderhoudsmiddel Textiel

Protexx Textile Protector 

Protexx Textile Protector is het bekendste en meest gerenommeerde merk op het gebied van vezelbescherming. Protexx Textile Protector is een op water gebaseerd beschermingsmiddel en bevat onder andere het zogeheten fluorcarbon. Deze werkbare, vaste (witte) stof zorgt ervoor dat elke afzonderlijke vezel rondom wordt voorzien van een onzichtbaar beschermlaagje. En dat zonder de uitstraling of het aanvoelen van de stof te beïnvloeden. Door een behandeling met Protexx Textile Protector krijgen vlekken, gebaseerd op water, olie en vet, geen kans om in de vezel van de stof door te dringen en blijvende vlekken te veroorzaken. Vlekken zijn hierdoor gemakkelijk met een absorberende tissue of doek te verwijderen. De voordelen van een Protexx Textile behandeling voor uw nieuwe meubel(en):

• Uw meubelstof blijft langer mooi.

• Makkelijker en effectiever te reinigen.

• Vlekwerend en vochtwerend.

 

Meubelstof : Onderhoud

Voor het bevorderen van de levensduur en het fris houden van de kleuren is een wekelijkse stofzuigbeurt en naborstelen van meubelstoffen aan te bevelen. Bij poolstoffen mag u niet tegen de pool in borstelen en dient u altijd een glad mondstuk te gebruiken, maar geen aluminium mondstuk, want dit kan zwart afgeven. Losse pluizen verwijdert u het beste met een in water gedompelde en goed uitgewrongen zeem. Bescherm uw meubelen tegen direct zonlicht en wees voorzichtig met scherpe voorwerpen aan uw kleding, zoals jeans ‘spijkers’, ritssluitingen, gespen en bijvoorbeeld de scherpe nagels van uw huisdier. Ze kunnen vervelende indrukken op uw zitmeubel achterlaten.

Regelmatig onderhoud van Alcantara

Om uw Alcantara sofa en fauteuils mooi te houden en om intensieve wasbeurten vanwege opgehoopt vuil te voorkomen, raden wij u aan uw zitmeubels regelmatig schoon te maken, zonder al te hard te wrijven en zonder het gebruik van een stoomreiniger. Gebruik voor het normale dagelijkse onderhoud een zachte borstel, een droge doek of de stofzuiger. Wekelijks kunt u de sofa en fauteuils afstoffen en reinigen met een licht bevochtigde witte doek van katoen.

Gebruik geen bedrukte doeken, omdat deze inkt kunnen afgeven.

Voor de jaarlijkse schoonmaak kunt u twee dingen doen: als de stoffering afneembaar is, kunt u de stof in de wasmachine reinigen met inachtneming van de algemene wasinstructies. Als de stoffering niet afneembaar is, gebruikt u de speciale schoonmaakproducten voor Alcantara. Vraagt hiernaar bij uw leverancier. Verwijderen van vlekken op Alcantara Als u niet over een schoonmaakproduct voor Alcantara beschikt, kunt u het volgende doen om de stoffering te ontvlekken. Handel zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 30 minuten. Probeer zoveel mogelijk van de gemorste substantie eerst met een lepel of een niet-bedrukt vel keukenpapier op te nemen. Wrijf niet en werk van de rand van de vlek naar het midden! Giet een schoonmaakmiddel nooit rechtstreeks op de stof, maar gebruik een witte doek of een uitgewrongen spons. Spoel de spons of doek tussen elke handeling steeds met schoon water en wring hem goed uit.

Onderhoudsmiddel Textiel

 

Hout : Onderhoudsmiddelen

Let op! Probeer alle onderhoudsmiddelen altijd eerst uit op een onzichtbare plek om de bestendigheid te testen van de producten waarmee uw meubel is afgewerkt!

Houtzeep Reiniger & verzorger.

Fles van 250 ml Houtzeep reinigt, voedt en biedt lichte bescherming aan onbewerkt, blank of gezeept eikenhout en andere houtsoorten (voor binnen). Houtzeep heeft als groot voordeel dat de houtsoort na een behandeling nagenoeg niet van kleur verandert. Ook vlekken in het hout zijn eenvoudig te verwijderen.

Gebruiksaanwijzing : De houtzeep altijd goed schudden voor gebruik! Bij voorkeur opbrengen met een kwast (of eventueel een doek) en navegen met een zachte doek. Droogtijd: 24 uur. Voor een optimaal resultaat is het bij een eerste behandeling van het onbehandelde houten meubel raadzaam het meubel 2 à 3 keer te behandelen.

Teakfix : Kleurloze teakbeschermer.

Fles van 250 ml Teakfix is een kleurloze beschermer op waterbasis voor onbewerkt, blank teakhout of andere tropische hardhoutsoorten (voor binnen). Teakfix heeft als groot voordeel dat het hout na een behandeling niet van kleur verandert. De natuurlijke uitstraling van het teakhout blijft behouden en het meubel is direct beschermd tegen vochtvlekken.

Gebruiksaanwijzing : Het meubel stofvrij maken en, indien nodig, eerst ontvetten met Woodclean. Teakfix royaal aanbrengen met een kwast of een stevige doek en vervolgens laten drogen. Voor een optimale bescherming de behandeling nog een keer herhalen.

Greenfix : Plantaardige meubelolie.

Fles van 250 ml Greenfix is een beschermende, uithardende plantaardige meubelolie op basis van lijnolie, die geschikt is voor alle houtsoorten met een olie - of waslaag. Ook ideaal voor het oliën van onbewerkt hout. Greenfix voorkomt vlekken en beschermt hout optimaal tegen vocht en warmte.

Gebruiksaanwijzing : Indien het meubel vervuild is, eerst het meubel reinigen met Woodclean van Oranje. Met een stevige doek de Greenfix met draaiende bewegingen dun inwrijven en na enkele minuten met een droge, wollen doek goed nawrijven. Na elke behandeling het oppervlak minimaal 15 minuten laten drogen. Bij twijfel Greenfix eerst op een onopvallende plek uit proberen. Voor optimale bescherming de behandeling enkele keren herhalen.

Let op! Een doordrenkte doek is zelfs ontvlambaar; de gebruikte doek daarom zeer goed met water uitspoelen en in het donker bewaren.

Woodclean : Intensieve houtreiniger.

Fles van 250 ml. Woodclean reinigt alle houtsoorten met een olie-, lak- of waslaag. Woodclean verwijdert vlekken en is tevens een ideaal voorbehandelingsmiddel bij een onderhoudsbeurt. Het verbetert de werking en het eindresultaat van het gebruikte onderhoudsmiddel.

Gebruiksaanwijzing : Woodclean met een doek opbrengen en korte tijd laten inwerken. Het opgeloste of losgeweekte vuil verwijderen met een doek. Bij zeer oude of sterk vervuilde was- of olielagen kunnen meerdere behandelingen noodzakelijk zijn.

Meuboline : Verzorgingsolie voor gelakt hout.

Fles van 250 ml. Meuboline is een universele meubelolie voor alle gelakte houten meubelen. Het frist de laklaag op, camoufleert kleine krasjes en laat een mooie glanslaag achter op het meubel. Verkrijgbaar in naturel (blank), bruin, rood en oranje.

Gebruiksaanwijzing : Met was behandelde meubelen eerst reinigen met Woodclean van Oranje. Vervolgens een schone, zachte doek bevochtigen met Meuboline en de laklaag dun inwrijven. Na enkele minuten met een droge, wollen doek goed nawrijven.

Antiekwas : Authentieke boenwas.

Blik van 500 ml. Antiekwas is een universele meubelwas voor houten meubelen. De was biedt lichte bescherming, camoufleert kleine krasjes en laat een mooie glans achter op het meubel. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Gebruiksaanwijzing : Antiekwas dun opbrengen met een doek, staalwol of kwast. Als de was droog is (na ongeveer 2 uur) opborstelen tot glans.

Elite Polish : Onderhoudspolish.

Fles van 150 ml. Geschikt voor gelakte houten meubelen. Elite Polish frist gelakte oppervlakken weer op, geeft glans aan het meubel en verwijdert lichte warmte- en vochtkringen. De polish laat géén vettige laag na, waarin zich stof of “vingers” kunnen vastzetten.

Gebruiksaanwijzing : Het te behandelen oppervlak (indien nodig) voorbehandelen met Woodclean intensieve houtreiniger. Vooraf het meubel stofvrij maken en de flacon schudden. De Elite Polish op een zachte doek doen en het meubel zachtjes dun inwrijven tot glans. N.B.: NIET NAWRIJVEN. I ndien er op het meubel meerdere was- en/of olielagen aanwezig zijn, dan dient men wel te wrijven tot de oude lagen verwijderd zijn (tot de “grijze gloed” verdwenen is). Om lichte warmte- en vochtkringen te verwijderen, brengt u enige druppels Elite Polish op de kring aan en laat deze even intrekken. Hierna normaal inwrijven. Eventueel nog enige malen herhalen tot de kring verdwenen is.

Hout : Afwerking en onderhoud

Het onderhouden van hout hangt nauw samen met het gebruikte afwerkingsproduct, zoals beits, lak, was of olie. Of het ontbreken daarvan, want tegenwoordig blijven met name eikenhout en teakhout nogal eens onbehandeld om de natuurlijke uitstraling zo puur mogelijk te houden.

Beits

Beitsen worden gebruikt om het nog onbehandelde, kale hout te kleuren. De beitsen variëren van licht tot midden tot donker. Voor eikenhout is de kleurschakering breder en loopt van heel licht tot heel donker. Men gebruikt hiervoor de kleurcodes E10, E20 tot en met E70. Een bijzonderheid van gebeitste meubelen is het patineereffect. De hoeken en randen van de meubelen kleuren wat donkerder op.

Onderhoud

Beits biedt geen enkele bescherming tegen huishoudelijk gebruik, het kleurt het houten meubel alleen! Over de beitslaag zal daarom altijd een kleurloze lak, was of olie worden aangebracht. Dit om het gebeitste houten meubel een bepaald beschermingsniveau te geven. Hoe u uw gebeitste meubel moet onderhouden, wordt dus vooral bepaald door de toegepaste beschermingslaag.

Hout afgewerkt met lak

Lak wordt gebruikt om het houten meubel te kleuren en/of te beschermen tegen onder meer water- en alcoholkringen. Er zijn drie soorten meubellak:

• kleurloze lak

• transparante kleurlak

• dekkende kleurlak

Kleurloze lakken

Kleurloze lakken zijn er in verschillende glansgraden, zoals mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Hierbij blijft de nerf van het hout duidelijk zichtbaar. Kleurloze lakken kunnen gevoelig zijn voor warmte en vloeistof. Gebruik dus onderzetters en verwijder gemorste substanties snel. Onderhoud Meubelen met een kleurloze laklaag dient u regelmatig af te stoffen met een zachte, droge doek (geen olie of was gebruiken). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zonodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water. Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite Polish of Meuboline. Hardnekkige vlekken verwijderen met Woodclean en vervolgens weer behandelen met een geschikt onderhoudsproduct. Nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen gebruiken. Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te testen!

Transparante kleurlak

Transparante kleurlak is er in vele kleuren en geeft het hout en zekere gloed mee. Na het lakken blijft de houtnerf duidelijk zichtbaar. Ook transparante kleurlak is er in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Transparante kleurlakken zijn mogelijk gevoelig voor warmte en vloeistof; gemorste substanties moet u daarom snel verwijderen.

Onderhoud

Meubelen met een transparante laklaag regelmatig afstoffen met een zachte, droge doek (geen olie of was gebruiken). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zonodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water.

De laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt geven met Elite polish of Meuboline. Hardnekkige vlekken verwijderen met Woodclean en vervolgens weer behandelen met een geschikt onderhoudsproduct. Nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen gebruiken. Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te testen!

Dekkende kleurlak

Dit is een dekkend kleurende lak waarbij de houtnerf na het lakproces niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Een dekkende kleurlak is mogelijk gevoelig voor warmte en vloeistof; verwijder gemorste substanties daarom snel en gebruik onderzetters.

Onderhoud

Meubelen met een dekkende laklaag dient u regelmatig af te stoffen met een zachte droge doek (geen olie of was gebruiken). Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite Polish. Hardnekkige vlekken verwijdert u met Woodclean; vervolgens weer behandelen met een geschikt onderhoudsproduct, zoals Elite Polish. Nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen gebruiken. Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te testen!

Hout afgewerkt met was

Was wordt in de regel aangebracht op kale, onbehandelde meubelen, meubelen voorzien van een beitslaag of meubelen die al van was voorzien zijn. Men kiest voor een wasafwerking afhankelijk van de gewenste uitstraling van het meubel. Was geeft het meubel een mooie, warme en natuurlijke uitstraling, waarbij de nerf en structuur van het hout goed zichtbaar blijft.

Onderhoud

Was is gevoelig voor warmte en vloeistof; gemorste substanties derhalve snel verwijderen. Meubelen die van een waslaag voorzien zijn, dient u regelmatig te onderhouden met bijvoorbeeld antiekwas. Vlekken verwijderen met Woodclean en vervolgens nabehandelen met antiekwas. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken.

Hout afgewerkt met olie

Het gebeurt tegenwoordig vaak dat men het kale, onbehandelde houten meubel alleen een oliebehandeling geeft. Olie geeft het meubel een mooie, diepe, warme en natuurlijke uitstraling, waarbij de nerf en structuur van het hout zichtbaar blijft en zelfs geaccentueerd wordt. Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie.

Onderhoud

Hout in de olie is gevoelig voor warmte en vloeistof. Gemorste substanties moet u daarom snel verwijderen. Behandel uw geoliede meubelen twee tot drie maal per jaar met Greenfix plantaardige meubelolie. Vlekken kunt u verwijderen met Woodclean, waarna u het weer met Greenfix behandelt. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen!

Onbehandeld hout

Het gebeurt tegenwoordig vaak dat het kale, onbehandelde houten meubel zo origineel en natuurlijk mogelijk moet blijven. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout.

Onderhoud

Onbehandeld hout twee tot drie maal per jaar onderhouden met Teakfix voor teakhout of houtzeep voor alle andere houtsoorten. Hardnekkige vlekken voorzichtig trachten te verwijderen met een schuurspons of staalwolletje. Eventueel in combinatie gebruiken met Woodclean intensieve houtreiniger. Vervolgens wel weer nabehandelen met het gebruikte onderhoudsmiddel (Teakfix of houtzeep). Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken.

Hout : Vlekkentips

Extra informatie en tips over het verwijderen van vlekken in houten meubelen.

Vlekken in hout afgewerkt met lak

Een ontstane vlek altijd direct verwijderen met een tissue of doek. Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer de vlek dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Indien u Woodclean heeft gebruikt, de plek altijd nabehandelen met Elite polish of Meuboline. Lichte vochten/ of warmtekringen in gelakt hout kunt u trachten te verwijderen met Elite Polish. Nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen gebruiken.

Vlekken in hout afgewerkt met was

Een ontstane vlek altijd direct verwijderen met een tissue of doek. Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer de vlek dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Indien u Woodclean heeft gebruikt, de plek altijd nabehandelen met Antiekwas. Hardnekkige vlekken verwijderen met een fijn staalwolletje of schuursponsje.

Met licht draaiende bewegingen de vlek trachten te verwijderen (eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger). Vervolgens de plek nabehandelen met Antiekwas. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken.

Vlekken in hout afgewerkt met olie

Een ontstane vlek altijd direct verwijderen met een tissue of doek. Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer de vlek dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Indien u Woodclean heeft gebruikt, de plek altijd nabehandelen met Greenfix. Hardnekkige vlekken verwijderen met een fijn staalwolletje of schuursponsje.

Met licht draaiende bewegingen de vlek trachten te verwijderen (eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger). Vervolgens de plek nabehandelen met Greenfix. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken.

Vlekken in “onbehandeld” hout

Bij houten meubelen behandeld met houtzeep maakt u bij vlekken gebruik van houtzeep in combinatie met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Met licht draaiende bewegingen de vlek trachten te verwijderen. Bij geen resultaat de vlek trachten te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken. Indien u Woodclean heeft gebruikt, dient u weer een nieuwe laag houtzeep aan te brengen.

Vlekken in hout behandeld met Teakfix

Bij houten meubelen behandeld met Teakfix, maakt u bij vlekken gebruik van een fijn staalwolletje of schuursponsje. Met licht draaiende bewegingen de vlek trachten te verwijderen. Na verwijdering van de vlek weer een nieuwe laag Teakfix aanbrengen. Bij geen resultaat de vlek trachten te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen gebruiken. Ook indien u Woodclean heeft gebruikt, dient u weer een nieuwe laag Teakfix aan te brengen.

Hout : Weetjes en adviezen

Hout verdraagt geen hitte of nattigheid! Plaats NOOIT hete pannen of borden of natte glazen op uw houten meubelen. Dit veroorzaakt kringen en/ of vochtplekken die meestal niet meer (of zeer moeilijk) te verwijderen zijn. Wij adviseren u onderzetters of iets dergelijks te gebruiken tegen hitte en vochtkringen.

Pas ook op met alcohol, vooral jenever. Een ontstane vlek altijd direct verwijderen met een tissue of doek.

Pas op met schoonmaakmiddelen! Gebruik nooit ammonia, schoonmaakmiddelen of zelfs maar gewoon water om uw houten meubelen te reinigen. Dit kan uw meubel (zeer) ernstig beschadigen.

Onderhoudsmiddelen altijd eerst uitproberen! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te testen!

Een hart van hout blijft kloppen! Bij alle houtsoorten waar delen van het hart van een boom zijn gebruikt, treedt er na verloop van tijd werking op.

Verzorg uw hout goed!

Het is belangrijk dat u uw houten meubelen goed verzorgt en onderhoudt, liefst 2 of 3 keer per jaar. Bovenal geldt dit voor teakhouten meubelen, omdat deze vaak onbehandeld naar Europa verscheept worden. Geef teakhout daarom direct een onderhoudsbehandeling, zodra ze bij u in huis staan. Sommige onderhoudsmiddelen kunnen ontvlambaar zijn!

Onderhoudsmiddelen voor hout kunnen ontvlambare stoffen bevatten. Spoel daarom gebruikte doeken en sponzen altijd zeer goed met water uit en bewaar deze in het donker.

Onderhoud per leersoort

Vol aniline leder

Vol aniline leder is de meest natuurlijke ledersoort die er is en voor kenners de absolute top. Dit leder krijgt uitsluitend een vatverving en is vaak alleen voorzien van een beschermende coating. Het prachtige leder is gemaakt van de mooiste huiden en voelt extreem zacht en soepel aan. De natuurlijke littekens en kleurnuances, veroorzaakt door pigmenten, structuur en absorptievermogen van de huid, zijn nog duidelijk zichtbaar en het levendige bewijs van de schoonheid van de natuur. Onderhoud Vol aniline leder is bijzonder gevoelig voor vet, vuil, vocht, transpiratie en hoofdvetten. Goed en regelmatig onderhoud is dan ook noodzakelijk.

Onderhoudsmiddelen :

Leather Protection set of Protexx Leather Protector

Nubuckleder.

Nubuckleder is een fijn, geschuurd nerfleder gemaakt uit de bovenzijde van de huid. Door de geschuurde toplaag ontstaat een veloursachtig effect. Onderhoud Nubuckleder heeft de eigenschappen van vol anilineleder en is dus ook bijzonder gevoelig voor vet, vuil, vocht, transpiratie en hoofdvetten. Nubuckleder heeft bovendien een geheel open porie. Water of andere vloeistoffen die op het leder worden gemorst, moeten daarom zo snel mogelijk worden opgedept. Niet wrijven, want dan drukt u de vloeistof juist in de poriën! Als nubuckleder plaatselijk glad of vet geworden is, bijvoorbeeld op de armleggers, kunt u het enigszins opwrijven met het Magic Block uit de Nubuck set of een blokje zacht polyether. Voor een grote onderhoudsbeurt gebruikt u het schuim van een sopje uit ossengalzeep of groene zeep. Na het afnemen daarvan het leder goed laten drogen en met behulp van een stukje polyether een beetje opruwen. Na reiniging kunt u het leder behandelen met een speciaal hiervoor geschikt beschermingsmiddel uit de Nubuck set om de vochtafstotende eigenschappen te verhogen. Gebruik echter beslist geen andere middelen! Zij zijn niet geschikt voor deze ledersoort.

Onderhoudsmiddelen : Ossengalzeep of groene zeep Nubuck set 7

Semi-aniline leder

Semi-aniline leder is voorzien van een licht gepigmenteerde en zeer dunne laklaag. Dit beschermlaagje voorkomt in redelijke mate het indringen van vuil. Net als bij vol aniline zijn bij semi-aniline leder de natuurlijke kenmerken van de huid nog goed zichtbaar. U kunt zelfs de gaatjes van de haarinplant nog zien! Ook ontstaan natuurlijke kleurverschillen doordat de beschermlaag niet-egaal geabsorbeerd wordt door de huid. In het gebruik ontstaat een fraaie glans, die patina genoemd wordt.

Onderhoud : Leather Protection set, Lederplus of Protexx Leather Protector

Gedekverfd en Handwish leder

Zoals de naam al doet vermoeden, is gedekverfd leder voorzien van een geheel dekkende verflaag. De natuurlijke oneffenheden zijn daardoor weinig zichtbaar en worden er kunstmatig op geprint. Deze print- of fixeerlaag biedt bovendien extra bescherming. Gedekverfd leder is daardoor zeer praktisch in gebruik. Handwish leder is ook een gedekverfd leder, met dezelfde eigenschappen, maar handwish leder wordt na de dekkende verflaag handmatig uitgepoetst. Daarna wordt het voorzien van een transparante beschermlaag.

Onderhoudsmiddelen Leather Protection set, Lederplus of Protexx Leather Protector

Old Saddle leder

Old Saddle leder heeft de karakteristieke, warme sfeer uit overgrootvaders tijd. En dat is niet zo vreemd, want precies zoals 100 jaar geleden, wordt Old Saddle leder ook vandaag nog plantaardig gelooid en met de hand ingepoetst met een speciale combinatie van vet en was. Hierdoor is het leder enigszins vuil- en waterafstotend en ontstaat een constant politoer effect, waardoor het meubel steeds meer karakter krijgt. Het effect van Old Saddle leder lijkt op dat van gebeitst hout. De natuurlijke structuur van het leder blijft duidelijk zichtbaar met al zijn haarscheurtjes, insectenbeten, littekens, mestvouwen, aders en onregelmatig kleurverloop. Old Saddle leder is luchtdoorlatend en daardoor behaaglijk warm en huidvriendelijk. Uw Old Saddle meubel wordt door de jaren heen steeds mooier en waardevoller. Dankzij het sterke leder kunnen de naden ambachtelijk worden afgewerkt.

Onderhoud

Old Saddle leder moet regelmatig én uitsluitend met speciale Old Saddle Wax gevoed worden, minimaal zo’n vier tot vijf maal per jaar. Daarnaast moet u het leder geregeld afnemen met een zachte schone doek., maar het leder mag niet gereinigd worden, ook niet met lederreiniger, omdat dan de unieke werking van de waslaag verloren gaat. Bij het morsen van diverse vloeistoffen op het meubel, steeds direct afdeppen met een schone doek, nooit wrijven! Nog sterker dan voor alle andere ledersoorten geldt voor Old Saddle leder dat het slecht tegen warmte, fel zonlicht en droogte kan.

Onderhoudsmiddel : Old Saddle Wax

Pull up leder

De term ‘pull up’ leder staat niet voor één bepaald soort leder, maar voor een bepaalde uitstraling van leder. Je kunt dan ook beter spreken van leder met een ‘pull up’ effect. Dit effect, een kleurnuance in het leder, ontstaat door het leder op spanning te trekken (pull up). Het gedeelte dat onder spanning komt te staan, kleurt daardoor enigszins op.

Pull up leder wordt onderscheiden in

• Pull up leder afgewerkt met een was- en/of olielaag

• Pull up leder afgewerkt met een polyurethaan (PU), lak- of folielaag (by cast)

Pull up leder afgewerkt met een was- en/of olielaag

Pull up leder in de was of olie is meestal een volnerf ledersoort, gemaakt van vol aniline leder. Dit vol aniline leder wordt door en door geverfd met aniline kleurstoffen (pigmenten) en behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken. Tijdens de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. In het gebruik zal dit leder na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden. Onderhoud pull up leder in de was of olie Door het leder twee maal per jaar een dunne behandeling met Wax-It te geven, komt het weer enigszins terug in de oorspronkelijke kleur. Tijdens het aanbrengen van Wax-It zal het doekje of sponsje soms iets kleur afgeven. Bij dit type leder is dat een normaal verschijnsel.

Kleine beschadigingen of krassen kunnen ook door het gebruik van hitte worden gecamoufleerd. Door het leder met een föhn licht te verwarmen, herstelt de kleur zich weer enigszins. Gezien de olie- of waslaag van het leder, is het niet aan te raden dit leder te reinigen. Gebruik in uiterste gevallen alleen een lichtvochtige doek.

Onderhoudsmiddel : Wax-It

By cast leder (Pull up leder met een PU-, lak- of folielaag)

By cast leders zijn ledersoorten waarbij gemalen en gerecyclede ledervezels op een linnen doek door middel van verlijming aan beide zijde wordt aangebracht. De bovenzijde wordt vervolgens voorzien van een beschermende laag, bijvoorbeeld een zeer zware polyurethaan (PU) laklaag. Ook bestaan er types waarbij op het gepigmenteerde rundleder, meestal splitleder, een folielaag met pull up effect wordt gedrukt. Aangezien de coating reageert op hitte zullen kleurverschillen kunnen ontstaan tussen de verschillende leveringen. De tolerantie die wij hanteren voor kleurverschillen bij by cast leder is dan ook groter dan bij andere ledersoorten. By cast leder heeft een minder kreukherstellend vermogen, waardoor nog meer plooivorming zal ontstaan. Onderhoud by cast leder Mede door de coating is by cast leder zeer onderhoudsvriendelijk. Regelmatig met een zachte doek stof afnemen en af en toe, naar behoefte, met een uitgewrongen, lichtvochtige, zachte doek behandelen.

Aanbevolen onderhoudsmiddel : Gebruik 2 keer per jaar de producten uit de Wax-It set.

Schapenleder

Schapenleder is een plantaardig gelooid vol aniline leder zonder beschermlaag. De van nature drogere en stuggere schapenhuiden worden volgens traditie met de hand ingepoetst met een vaak bruinachtige ”beits” en afgewerkt met een product op basis van was. Hierdoor vertoont schapenleder vrijwel altijd het zogenaamde wolkeffect. Doordat schapenhuiden relatief klein zijn, zijn kleur- en structuurverschillen tussen de diverse delen van het meubel niet te vermijden. In verband met de structuur van schapenleder kunnen in het begin bij het gebruik van het meubel kleine haarscheurtjes ontstaan, het zogenaamde craquelé-effect. Dit komt de charme van het leder juist ten goede, mede door de antiekuitstraling.

Onderhoudsmiddel : Old Saddle Wax

Leder reinigen

Tip: Hou voor het afnemen van uw leder een zeem apart, zodat deze vrij is van zeepresten of resten van andere reinigingsmiddelen. Licht bevochtigen met gedestilleerd water Maak de zeem slechts heel licht vochtig, want het gaat er enkel en alleen om het stof op te nemen. Leder nat maken is juist slecht. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water, omdat dit schoner is dan leidingwater. Maak het meubel na het schoonmaken altijd weer goed droog!

LeatherCleaner

Leder kunt u ook reinigen met een speciaal ontwikkelde cleaner. Uiteraard is deze bij ons verkrijgbaar. Na het schoonmaken brengt u met de bijgeleverde protection creme weer een nieuwe beschermlaag aan. Niet te gebruiken voor: Nubuck, Suede en Saddle Wax. Gebruik nooit agressieve stoffen Bewerk leder nooit met agressieve stoffen als terpentine, thinner of andere chemische middelen. Vlekken van buiten naar binnen verwijderen. Gemorste substanties kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen te werken. Vlekken altijd deppen, nooit wrijven! Probeer een vlek nooit te verwijderen door te wrijven. Daardoor wrijft u de substantie juist dieper het leder in. Dep de vlek met een tissue of schone katoenen doek en neem daarna het meubelstuk af met een zeem.

Kraken van leder

Kraken van leder kunt u tegengaan door op raakvlakken wat talkpoeder in te wrijven. Ook leder met een beschermlaag is licht- en warmtegevoelig

De diverse beschermingslagen op leder beschermen vooral tegen vet, vuil en direct vocht. Toch blijven ook zij licht- en warmtegevoelig.

Plaats leder niet vlakbij verwarmingsbronnen. Zeker de mooiere ledersoorten zoals Old Saddle zijn zeer gevoelig voor al te grote verhitting. Plaats dergelijke meubels dan ook nooit direct bij een verwarmingsbron, zoals een radiator. Bij Old Saddle leder is een afstand van 30 cm zeker gewenst.

Zon verkleurt het leder en droogt het uit! Directe straling van zonlicht - UV straling – veroorzaakt verkleuring en uitdroging van het leder en moet dus voorkomen worden. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid! Leder is gevoelig voor droge lucht. Felle zon, maar ook een hoog opgestookte verwarming in de winter is slecht voor uw leder. Het droogt simpelweg uit. Goede en regelmatige ventilatie en een (gevuld!) cv-waterbakje zorgen meestal voor een voldoende luchtvochtigheid van rond de 60 tot 65%.

Onderhoud Leder

Algemeen Regelmatig onderhoud met de juiste middelen

Leder is het waard om goed onderhouden te worden. Gelukkig kunt u met slechts weinig inspanning jarenlang genieten van uw mooie lederen bekleding. Het normale dagelijkse onderhoud beperkt zich eigenlijk tot het afnemen met een amper vochtige (natuur)zeem om het stof op te nemen. Daarnaast moet u één of enkele keren per jaar een voor uw leder geschikt onderhoudsmiddel gebruiken. De onderhoudseisen van lederen meubelen worden in hoofdzaak bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van een beschermlaag (finish). Bij anilineleder zonder beschermlaag geeft een druppel water al een donkere vlek. Maar ook bij leder met een finishlaag kunnen gemakkelijk vlekken ontstaan, vaak zelfs uit onverwachte hoek. Iedereen begrijpt dat chemische reinigingsmiddelen en oplosmiddelen een rampzalig effect op leder zullen hebben. Iets minder voor de hand liggend zijn zaken als haartonics, nagellak, lotions, was en schoensmeer. Ook dergelijke producten kunnen een verwoestend effect hebben, doordat er allerlei chemicaliën in verwerkt zijn. En, tot slot, de belangrijkste schadeveroorzaker, transpiratie! Transpiratievocht bevat namelijk meer dan water alleen. Allereerst veel zouten, die kringen kunnen veroorzaken, maar ook chemicaliën ten gevolge van eet- en drinkgewoonten of medicijngebruik. Deze stoffen tasten langzaam maar zeker de beschermlaag en vervolgens het leder zelf aan.

Onderhoudstips voor houten meubelen

Onderhoudtips voor houten meubelen

Met een vochtig doekje met tandpasta kunt u krasjes en balpenstrepen vlug van een glad oppervlak verwijderen.

Piepende (kast)deuren gaan weer soepel open, als u er een beetje zachte zeep op smeert.

Dof geworden glas wordt weer glanzend na een behandeling met water en wat ammonia.

Stroef opengaande laden schuiven weer gemakkelijk als u ze met een vochtige doek schoonmaakt en daarna met wat talkpoeder of met een kaars inwrijft.

Eikenhouten meubelen worden weer als nieuw als u ze behandelt met warm bier.

Een schilderij, fotolijst of lampje hangt niet meer scheef aan de muur, wanneer u aan de achterkant een stukje schuurpapier plakt met de ruwe kant naar de muur.

Onderhoudstips stoffen meubelen

Om de gestoffeerde meubelen in optimale conditie te houden is regelmatig onderhoud vereist, zoals éénmaal per week stofzuigen. Vuil kan verborgen zitten tussen de pool van de stof en is daardoor (aanvankelijk) bijna niet zichtbaar. Zorg ervoor dat u bij het stofzuigen van meubelen het daarvoor bedoelde mondstuk gebruikt, en dat dit mondstuk geheel glad is en dus de stof niet kan beschadigen. Wanneer u stoffen met een pool (vleug) met de pool mee stofzuigt verwijdert u het vuil en eventuele zandkorreltjes.

Onderhoudstips Tapijt

Door regelmatig onderhoud blijft tapijt langer mooi. Binnengelopen vuil en vlekken moeten natuurlijk direct worden verwijderd. Indien u modder eerst even laat opdrogen, is het makkelijker op te nemen. Stof is vaak niet of nauwelijks te zien, maar is wel aanwezig. Twee maal per week stofzuigen is daarom echt het minimum, zowel voor het effectief verwijderen van stof als van grover vuil. Ook zullen de poolvezels in de looppaden zich weer oprichten. Het tapijt ziet er in een handomdraai weer prachtig uit.

© 2014 - 2020 Het Snuffelpaleis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.